DJECA I MEDIJI

Djeca se sa digitalnim medijima danas susreću u sve ranijoj dobi. Mali ekrani dio su svakodnevice za 83% djece između 6 mjeseci i 6 godina (Rideout i Hamel, 2006), a gotovo polovica djece u dobi između 3 i 6 godina redovito koristi Internet (Jungwirth, 2013). Rezultati prvog nacionalnog istraživanja o upotrebi digitalnih medija među djecom predškolske dobi, pokazuju da Hrvatska ne zaostaje u ovim trendovima (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabri telefon, 2017).

 

Posljednjih se godina suvremena tehnologija sve više koristi kao izvor učenja jer omogućuje okruženje koje je interaktivno i vizualno stimulirajuće. Računala i općenito tehnologija kod djece izazivaju velik interes. Korištenje tehnologije od rane dobi ima svoje prednosti ali i nedostatke, te je izrazito važna uloga roditelja prilikom upoznavanja djeteta s tehnologijom.

Upoznajte se sa zdravim navikama korištenja digitalnih medija i preporukama struke  OVDJE.    

O potencijalima  i mogućim rizicima prekomjernog korištenja digitalnih uređaja možete pročitati OVDJE. 

Za kraj, preuzmite slikovnicu o medijima koja je  namijenjena djeci, roditeljima i odgojiteljima. Njezina je svrha pružiti najmlađoj djeci priliku za razumijevanje medija kroz jednu od prvih lekcija medijske pismenosti, onu o razlici između svijeta medija i stvarnog svijeta. Autorica slikovnice je Alma Čakmazović, stručnjakinja za medijsku pismenost, marketing i komunikacije, suradnica u nastavi na kolegiju Preventivne kampanje i na projektima u području prevencijske znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Preuzmite Slikovnicu o medijima

Nataša Širol Osmanović, psihologinja